Honduras

En reseguide

San Pedro Sula

San Pedro Sula grundades år 1536 och hade då en befolkning på ca 800 personer. Det var Honduras huvudstad i många år under 1800-talet. Det var år 1880 som landet bestämde sig för att Tegucigalpa skulle bli den nya huvudstaden i landet. San Pedro Sula är den näst folkrikaste staden i Honduras. Den ligger i den nordvästra delen av landet i Ulúa River Valley. Det räknas som Honduras viktigaste industristad. Det finns stora industrier och anläggningar som tillverkar livsmedel, kläder, textilier, hattar, läkemedel, kemikalier, elektronik, metall, cement, glas, möbler och massa annat. Under orkanen Fifi som drog över landet 1974 skadade stadens jordbruk hårt och även vissa industrier tog stryk av stormen. 1976 öppnades en industriell frihandelszon.

san pedor sula

Det odlas mycket i området och bananer produceras för export till övriga världen. Det odlas mycket för inhemsk konsumtion såsom: sockerrör, ris, majs, sötpotatis och kassavarot.

I takt med att landets ekonomi släpat efter under 1990-talet så avtog stadens tillväxt något. 1998 skadades industriområdena av orkanen Mitch. I staden möts all transport; motorvägar, järnvägar och den internationella flygplatsen.

San Pedro Sula ligger 83 meter över havet och staden har en yta på 840km². Det bor ca 720 000 människor i San Pedro Sula, om man räknar med hela storstadsområdet är det ca 1,44 miljoner totalt.

Våldsbrott är mycket vanliga i San Pedro Sula och du bör inte röra dig ensam utomhus när det är mörkt. Det är mycket riskabelt att röra sig till fots. Se till att de lokala guiderna och researrangörerna är pålitliga. Ha endast med dig mindre summor pengar och ta bara med dig kreditkortet när du vet att du kommer att behöva det. Det allmänna nödnumret i Honduras är 911 om du behöver hjälp. Ha kopior av ditt pass och resehandlingar och förvara dem på ett särskilt ställe ifall du skulle bli bestulen på originalen.

Vädermässigt sett är mars och april de bästa månaderna att besöka San Pedro Sula. De varmaste månaderna är april, maj, juni, juli, augusti och september. De regnigaste månaderna är juni och november. November är den sämsta månaden pga mycket regn och lägre temperaturer.

Det finns fina vandringsleder i San Pedro Sula. Ta dig upp till den gigantiska Coca Cola-skylten på berget så får du en vacker utsikt över staden. Den vägen är säker att vandra och du hamnar ofta i sällskap med lokalbefolkningen som är ute och motionerar. Det är en ca 6 km vandring uppåt och det tar cirka en och en halv timme från början till start. Det går att ta en taxi från stan fram till vandringens startpunkt. Den taxiresan kostar mellan 50-80 L vilket motsvarar mellan 17-29 svenska kronor. Valutan i landet är Lempira.

Det finns längre dagsturer att ta bland annat en till Mayan Copan ruinerna. Då får du besöka den arkeologiska platsen och fågelparken Macaw Mountain. Utforska ruinerna och besök museet på plats. Mat finns på de lokala restaurangerna. I fågelparken kan du se landets inhemska fågelarter samt över 100 fåglar som parken tagit hand om efter att de missköts av sina ägare.