Honduras

En reseguide

Tegucigalpa

Honduras huvudstad heter Tegucigalpa och är landets politiska och administrativa centrum. I staden finns det kyrkor som står kvar sedan kolonialtiden. Det är landets största stad med ca 1,2 miljoner invånare. Landets officiella språk är spanska. Tegucigalpa kallas ibland kort för Tegus. Staden grundades på 1500-talet och var då centrum för guld- och silverbrytning.

FN-parken, också känd som El Picacho, dominerar hela staden med; Manuel Bonilla Park, La Leona Park, Cerro El Berrinche, Cerro Juana Laínez, Cerro de Hula och La Montañita. Tegucigalpa är också känd som Cuidad de los Cerros de Plata, vilket kan översättas till Silverberget eller Silverkullarnas stad.

grafitti Tegucigalpa

Gatukonst på mur i Tegucigalpa

Något som är värt att besöka i Tegucigalpa är Jesusstatyn Kristus vid ”El Picacho”. Ett monument som står på kullen El Picacho i norra området Tegucigalpa, Honduras huvudstad, på en höjd av 1300 meter över havet. Det är en 2500 ton tung staty som är nästan 20 meter hög och står på en 10 meter hög sockel. Den invigdes den 16 januari 1997. Den kan ses på långt håll av minst 60% av folket i det centrala distriktet. Den syns extra väl på natten. Bygget tog 7 månader att slutföra och det var ett team på 40 personer som arbetade med den. Det var under förberedelserna till 2000-års firandet som ärkebiskopen Oscar Andres Rodriguez önskade bygga ett monument. Platsen för utförandet valdes noggrant ut så att så många som möjligt skulle kunna skåda skapelsen. Platsen där det stått ett gammalt solur sedan 1940-talet fungerade som en utkiksplats. Det krävdes mycket pengar för att kunna bygga den stora statyn och både statliga och privata enheter bidrog gärna och de lyckades att samla ihop ca 5 miljoner Lempiror. Det valdes mellan tre olika skisser på Jesus innan bilden av den återuppståndne Jesus valdes.

I Tegucigalpa kan du också besöka den mindre basilikan av Jungfrun av Suyapa, som är skyddshelgon för honduranerna.

Vid stadsgränsen i norr ligger La Tigra Nationalpark endast 11 kilometer från Tegucigalpa. La Tigra är den första månskogen i Honduras. Där kan du skåda totalt 34 fågelfamiljer med 171 arter.

Museo Para La Identidad Nacional är ett ganska litet museum men mycket fint och välplanerat. Det är en ideell institution som är öppen för allmänheten. Museets uppgift är att bevara, undersöka och ställa ut historiska materiella bevis från tidigare bosättare i Honduras territorium. Med ett syfte att stärka det historiska minnet och känslan av nationell identitet. De har öppet varje dag mellan 9-17 (söndagar öppnar de kl 11). För vuxna kostar det 100 Lempira och för studenter och barn, samt grupper om minst 6 personer, kostar det 50 Lempira.

San Miguels katedral ligger i utkanten av Park Puero Morazan. Katedralen byggdes mellan 1765 och 1782. Den är byggd i barockstil och har fått sitt namn efter ärkeängeln Mikael, som är Tegucigalpas skyddshelgon. Under den tiden var Honduras en spansk koloni men pengarna spenderades på att bygga katedraler i Spanien och inte i Honduras, därav den mer blygsamma byggstilen i typisk latinamerikansk stil. Den är absolut värd ett besök under din vistelse.