Honduras

En reseguide

Utila

Utila är en ö som ligger ca 30 km ut i det Karibiska havet från Honduras hamn, La Ceiba. Det är en ganska liten ö som är 11 km lång och 4 km bred. Det tar mellan 20-30 minuter att ta sig från öns ena sida till den andra. Ön är omgiven av korallrev. Det gränsar till det näst största revet i världen (efter det stora barriärrevet i Australien). Ön är omgiven av några av de vackraste stränder du kan hitta. Så på Utila kan du få uppleva de vackraste stränderna med de mest romantiska solnedgångarna i världen.

Det är en ö full av en kulturhistoria som är en blandning av brittisk, amerikansk och spansk kultur, som många andra karibiska öar som koloniserats. Språken på ön som talas är spanska och engelska.

valhaj utila

Utilia är en av världens bästa platser att besöka om du vill se en valhaj i det vilda.

Befolkningen på ön uppgår till ca 4500 personer. De flesta av befolkningen bor i den östra hamnen och däromkring.

På öns huvudgata som ligger i anslutning till hamnen finner du de flesta av Utilas restauranger, barer och hotell. Även öns dykbutiker ligger vid huvudgatan vilket gör det lätt att anskaffa sin utrustning innan det är dags för att dyka ner till korallrevens undervattensvärld. Utila besöks av många dykare på grund av dess klara vatten och undervattensliv, men också på grund av att det är lätt att få syn på valhajen. Valhajen är världens största haj och den största levande fiskarten. En valhaj kan bli mellan 12-18 meter lång och är mycket uppskattad av turister. Dykningen är det som lockat mest turister och det går bra att göra året om.

Ovanför ön ligger många mindre kobbar som kallas för Cayitos. Några av de mindre öarna är bara 30 meter breda och ligger bara en halv meter över havet. De två primära öarna är Suc-Suc och Jewel Cay som är bebodda av fiskare. De andra flesta öar är privata men det finns några som är öppna för turister. Ett exempel är Water Cay som är den perfekta tropiska öde ön. Den första veckan i augusti är Water Cay värd för en av de viktigaste musikfestivalerna. Den heter The Sun Jam och pågår under två dagar.

Utila är en favoritdestination för backpackers från hela världen då det finns många olika boenden som passar de flesta budgetar. Dykningen kostar ungefär lika mycket som på ön Roatan men det är billigare att bo och leva på Utila.

Du kan ta dig till ön via olika flygbolag eller med schemalagda färjor. Under regnperioden kan båtarna ställas in under flera dagar om regnen är för kraftiga. Båtarna går från staden La Ceiba och tar lite drygt en timme. Det kostar omkring 300 lempiras vilket motsvarar omkring 125 svenska kronor. Mottagandet vid kajen består av ivriga dykinstruktörer som gärna värva turister till sina dykskolor.

På ön finns det en bank och en bankomat som endast accepterar VISA-kort. Har du något annat kort får du besöka banken och du kan vänta dig ganska långa köer dit. Se till att ha ditt pass med dig för att ta ut pengar.

Sannolikheten att du stöter på en annan svensk eller nordbo är stor då det har blivit ett populärt turistmål bland oss skandinaver.

Golfbilar är mycket populära och en vanlig syn på stadens gator.