Honduras

En reseguide

Roatán

Roatán är en ö som ligger ca 65 kilometer utanför Honduras norra kust. Den tillhör ögruppen Bay Islands och är den största och mest folkrika av dem.

Roatán ligger mellan de två öarna Guanaja och Utila. Roatán är ca 77 kilometer lång från öst till väst och ön bredaste punkt är mindre än 8 km.

Stran och pier på Roatán

Stran och pier på Roatán

Raután ligger i den tropiska zonen på en 16°N latitud. Ön består mestadels av djungel och grönskande skogar. Temperaturen ligger på omkring 27°C året om. Ön är omgiven av kristallklart karibiskt vatten som ligger alltid ligger mellan 26-29°C i temperatur.

Roatáns West Bay Beach ligger precis som namnet antyder på öns yttersta västra spets. Det omnämns ofta som det ultimata karibiska strandsemester målet. Roatáns West Bay Beach består av orörda, vita sandstränder som leder ned till det rena, klara, tropiska vattnet. I West Bay finns det ett stort utbud av semesterbostäder, all inclusive resorter och besökarna som tagit sig över från fastlandet för att besöka ön under en dagsutflykt. Under dagarna är det en livlig liten öby. På kvällen kan man njuta av lugnet vid West Bay Beach.

Ursprungsbefolkningen på ön tros vara Pechfolket som kom från fastlandet i Honduras till ön omkring 600 e.Kr. Upptäcktsresaren Christopher Columbus hamnade under sin fjärde resa, år 1502-1504, på ön Guanaja som ligger bredvid Roatán. De upptäckte då hur öbefolkningen var duktiga köpmän och skickliga seglare som tog sig fram över havet ändå till Mexiko och Jamaica. Europeérna plundrade byarna och sökte efter människor att förslava. De hade med sig smittsamma sjukdomar som smittkoppor och mässlingen som skördade många människoliv på ön. Mellan 1500-1700 bråkade britterna och spanjorerna om vem som skulle ha kontroll över Karibien tyckte sig båda ha sig rätten till Bay Islands som Roután tillhör. Ön blev en rastplats för fartygen som seglade mellan öarna och fastlandet. Ön bosattes av en mängd olika människor. Det var en blandning av köpmän, pirater, civila och militära styrkor. Under 1700-talet bodde det omkring 5000 pirater på Roután.

Under år 1797 tvångsförflyttade britterna ca 5000 svarta människor från den karibiska ön St Vincent till Roután och lämnade dem där. De blev kvar i Punta Gorda och skapade den första permanenta colombianska bosättningen och bildade vad som idag är Garifunakulturen. Den firas årligen på ön i april med en festival. Bay Islands blev formellt brittisk egendom 1852. Först 1852 gav britterna tillbaka öarna till Honduras.

Roután ligger nära ekvatorn och det ger ön dess tropiska klimat med en regnsäsong och en torrsäsong. Så vilken tid på året som är bäst att besöka ön beror på vilket väder du föredrar. Den torra säsongen sträcker sig från januari till augusti. Det kan dock komma enstaka regnskurar under hela året. Det är ändå under de månaderna som ön lockar till sig flest turister. Regnsäsongen pågår från oktober till december.

Du kan ta dig till Roután via flyg eller båt. Det finns mindre lokala flyganordningar från kuststäderna i Honduras som tar dig ut till ön. För att ta dig fram på ön finns det bilar att hyra och taxibilar som kör dig till din destination.